ae01s07

22,5 x 34 cm
Sijbrand

 • €550,-

Unica

The Psychology of Extra Terrestrial Life

Deze reeks schilderijen gaat niet over het bestaan ​​van buitenaards leven, maar over het psychologische effect dat geloven in buitenaards leven heeft op mensen. Onze geschiedenis laat zien dat 'geloof in het buitenaardse' een taboe is geworden in onze samenleving.

Tijdens het Roswell-incident in 1947 (Roswell, New Mexico, VS) was een groep mensen getuige van de crash-landing van een UFO. Mensen rapporteerden wat ze zagen, de pers stelde hen vragen en noteerde de antwoorden. De volgende dag stonden de kranten vol met rapporten over de UFO. Twee dagen na het incident gaf de regering echter een geheel nieuwe verklaring af, waarin het incident werd uitgelegd: het was een gecrashte weerballon. De verklaringen van de getuigen werden van tafel geveegd en belachelijk gemaakt en zowel de UFO als de buitenaardse lichamen werden door de regering van de rampplek verwijderd. Jaren later vertelden de getuigen nog steeds hun kant van het verhaal.

Sinds die tijd hebben regeringen enorme bestanden bijgehouden met UFO-getuigenissen. Ondanks de openheid van westerse democratische regeringen blijven veel van deze bestanden vertrouwelijk, tot woede van de 'gelovigen'. Veel westerse politici erkennen het bestaan ​​van buitenaards leven en proberen de bestanden - waartoe ze toegang hebben - in het publieke oog te krijgen.

Deze doeken zijn geïnspireerd op Rorschachtests, gespiegelde inktvlekken die werden gebruikt door de Zwitserse psychiater Hermann Rorschach. Door een gespiegelde inktvlek aan een patiënt te tonen, was hij in staat om een psychologisch rapport van de patiënt samen te stellen. De methode kreeg kritiek, voornamelijk vanwege een gebrek aan wetenschappelijk gefundeerde vragen en omdat het verhaal van de patiënt subjectief werd geïnterpreteerd.

Net als de ervaringen van UFO-getuigen, worden hun verhalen als subjectief beschouwd, iemands persoonlijke visie van 'de waarheid'. Objectief en wetenschappelijk gezien konden deze verhalen niet waar zijn, maar voor deze getuigen waren ze dat wél.

Deze psychologische schilderijen zijn, net als de Rorschachtests, een manier om subjectieve informatie bij de kijker op te wekken. Maar: wat je ziet is misschien niet afkomstig van deze aarde.

Specificaties

kunstenaar Sijbrand
Code SIJ007
Materiaal Acryl op linnen
Afwerking Ingelijst (baklijst zwart)
Producttype Schilderij
Breedte (cm) 22,5
Hoogte (cm) 34

Gerelateerd werk

 • Sijbrand

  ae01s05

  // 22,5 x 34 cm
  €550,-
 • Sijbrand

  ae01s03

  // 22,5 x 34 cm
  €550,-