Cwikla | Ewa

Ewa Cwikla (1961) is Poolse van geboorte, maar woont en werkt al decennia lang in Nederland. Haar eerste ervaringen met fotografie gaan terug naar Polen toen ze 15 was. Thuis vond ze een oude Zenith camera waarmee ze op de naschoolse fotoclub van haar middelbare school, naar hartenlust experimenteerde. En langzaam maar zeker al een eigen kijk op fotografie ontwikkelde.

 

In de vroege jaren 80 – ze is dan begin 20 - verhuist Ewa van Polen naar Nederland, waar ze aan het werk gaat bij een fotograaf in Schagen. In 1985 maakt ze van de mogelijkheid gebruik om – na 3 slapeloze nachten - zowel de studio als de fotospeciaalzaak over te nemen van haar werkgever. Ewa ontwikkelt zich als onderscheidende fotograaf, maar de detailhandel stokt. Reden voor haar om in 2015 haar fotospeciaalzaak te verkopen en vanaf dat moment de volledige focus op fotografie te leggen. Ze richt aan huis een volledige fotostudio in en vult haar dagen vanaf dat moment met opdrachten, workshops en het maken van vrij werk. Nu - ruim 4 jaar later – maakt Ewa als fine-art fotografe vooral vrij werk. Op een geheel eigen wijze, in een geheel eigen ‘sfeer’.

NOSTALGISCH LICHT
Een van de typische stijlkenmerken van Ewa’s werk, is het nostalgische, bijna Rembrandtiaanse licht. Ewa is steeds op zoek naar deze nostalgie omdat – zoals ze zelf zegt – ‘deze nostalgische sfeer mij een bepaalde mate van rust geeft in deze steeds sneller en hectischer wordende wereld. Ik hoop dat dit hetzelfde effect heeft op degene die naar mijn beelden kijkt’. Vandaag de dag is ook de nabewerking van een beeld een belangrijk onderdeel van ‘de eigen signatuur’. Dit is er de reden van dat Ewa haar eigen filters ontwikkelt in Photoshop. In de constante drang zichzelf te ontwikkelen – zonder daarbij verstrikt te raken in een strikt afgebakende stijl – zet Ewa haar ziel en zintuigen open om te worden geïnspireerd. Een oude film of schilderij… het kan zomaar lichtjes doen gaan branden die dan vertaald worden naar een beeld met Ewa signatuur.

AWARDS

2018
ND Awards 
Winner - Portrait

Tokyo Photo Awards 
Silver - Advertising

Fine Art Award Photography
Silver – Portrait

2017 
Sony Award 
Winner - Portrait

ND Awards
Winner - Contemporary Photography

Fine Art Photography Awards
Silver – Child Portrait

Monochrome Photo Award
Bronze - Portrait

2016
Monochrome Photo Awards
Bronze – Portrait

TON: 24/7

In verband met het Coronavirus is onze galerie tot 6 april gesloten.

TON is in principe 24 uur per dag, 7 dagen per week geopend. U bent op elk moment van de dag, avond of zelfs nacht van harte bij ons welkom. Echter, als u graag onze galerie zou willen bezoeken buiten onze reguliere openingsdagen en -tijdstippen:

- maandag en dinsdag gesloten (of op afspraak)
- woensdag, donderdag, vrijdag van 12.00 - 18.00u
- zaterdag en zondag van 12.00 - 16.00u (geldig van oktober t/m april) -> let op: van mei t/m september geopend tot 18.00u!

dan vragen wij u even contact met ons op te nemen om een afspraak te maken. Mail naar info@galerieton.nl of bel/whatsapp 06 53 84 29 66.

Kunstwerken